PREDNOSTI IN IZBIRA LESENIH OKEN
1. Katere so prednosti lesenih oken?
Lesena okna imajo številne prednosti. Les je namreč naraven material, v dom vnaša toplino in domačnost. Ima dobro toplotna izolativnost. Ker je naraven in živ material, bo vedno dihal in uravnaval vlažnost v prostoru. Življenska doba lesenega okna je 40 let in več. Vzdrževanje je enostavno, saj so okna sedaj finalno obdelana – imajo štiri nanose premazov.

2. Katero okno naj izberem za svoj dom?
Izbira profila oz. debeline okna je odvisna od tega, koliko energije želimo prihraniti in v kakšen objekt okna vgrajujemo. Osnovni model je profil 68mm. Običajno na ta profil vgrajujemo dvoslojno zasteklitev. Takšna okna so primerna za zidanice in počitniške objekte. Za stanovanjske hiše klasične, pasivne in nizkoenergijske gradnje pa vsekakor priporočamo okna na profilu 78mm ali 92mm. Z debelino profila okna imamo možnost, da vgradimo bolj varčna stekla. V ceni je razlika zelo minimalna, pri izolativnosti pa zelo velika. Odlična alternativa lesenim oknom so les alu okna, ki združujejo udobje in eleganco.

3. Za kateri les naj se odločim?
Okna so izdelana iz dolžinsko nespojenega lesa. Les je lahko smreka, macesen, hrast ali meranti. Največ se proda oken iz lesa smreke, nato sledi les macesen. Macesnov les je gostejše rasti in struktura lesa je bolj izrazita. V kolikor želite imeti okna v natur barvi ali beljena, je vsekakor smiselno razmisliti o oknih, izdelanih iz macesnovega lesa. Macesen je možno obdelati tudi z oljenjem.

4.Kakšne barve in katero okovje je na lesenih oknih?
Lesena okna imajo tovarniško nanešene štiri premaze. Zadnji premaz – nanos je barva na vodni osnovi proizvajalca Teknos. Na lesena okna se vgrajuje okovje Roto NT. Možna je tudi vgradnja skritega okovja Designo.

5. Kaj vpliva na izolativnost okenskega profila?
Okenski profil sestavljata krilo in okvir. Toplotna izolativnost okenskega profila se izraža v njegovi toplotni prehodnosti (Uf) ta pa je odvisna od vrste lesa (smreka, macesen) in detajlov elementa.

6. Kaj je toplotna prehodnost stekla na oknu?
Toplotna izolativnost zasteklitve je odvisna od števila stekel oziroma od števila medstekelnih prostorov in debeline teh prostorov. Vpliv debeline stekel je zanemarljiv. Sodobna okna imajo običajno dvojno ali trojno zasteklitev. Okna s trojno zasteklitvijo so s stališča toplotne prehodnost boljša. Vmesni prostor med stekli je večinoma polnjen z plinom argonom.

7. Kakšen bo distančnik in kakšno nalogo opravlja?
Distančnik je okvir, ki ločuje dva ali tri stekla s hermetično zaprtim prostorom, v katerem je suh plin. Distančnik je lahko iz aluminija, modificiranega PVC (TGI) materiala ali jekla. Notranjost votlega distančnika je napolnjena z visokoaktivnim sušilnim sredstvom, ki takoj po sestavi učinkovito osuši zrak (plin). Na naša lesena okna je že serijsko vgrajen TGI distančnik.

8. Koliko odkapnikov in kakšne ima leseno okno?
Vsa naša lesena okna imajo že serijsko vgrajena dva alu odkapnika. Odkapnike je mogoče dobiti v dveh izvedbah. Soft – klasična oblika ali kvadro-moderen oglat model.

9. Kakšna vgradnja za lesena okna se priporoča?
Pri nas vam lahko opravimo klasično montažo (mehkocelična pena in vijačenje). Vsekakor pa pri lesenih oknih priporočamo vgradnjo po RAL smernicah.

10. Kako negovati lesena okna?
Kot vsa okna je potrebno tudi lesena negovati. Enkrat letno je potrebno naoljiti okovje in tesnila. Za zaščito lesenega dela pa je potrebno najprej čiščenje s posebnim čistilom in potem premazati z mlečno tekočino. Vse to dobite v vzdrževalnem setu, ki ga je možno kupiti pri nas v poslovalnici.