Ob nakupu vaše glinene kritine se vam bodo porajala mnoga vprašanja. Pri nas smo za vas pripravili nekaj osnovnih odgovorov na vprašanja, ki si jih boste zagotovo zastavili. V primeru, da vašega vprašanja tukaj ni, pa smo vam na voljo na kontaktih objavljeni na strani.

 

Kaj je engoba in kaj je glazura na strešniku?

Engoba je barva, ki se nanese na strešnik med samim postopkom žganja. Barva – engoba se spoji z glino in je ni mogoče odstraniti. Površinski izgled engobe je brez sijaja ali z minimalnim sijajem, razen pri določenih črnih engobah, ki so svetleče.
Drugi način površinske obdelave se imenuje FINESSE, GLAZURA, BRILLANZ. Glazura je posebna vrsta steklene prevleke, prilagojena opečni kritini, podobne sestave kakor engoba. S pomočjo glazure naredimo površino opečne kritine žlahtejšo in izboljšamo trdnost in trajnost strešnika, ki tudi skozi leta obdrži svoj videz. Površinski izgled glaziranega strešnika je običajno sijaj do visok sijaj. Možnost izbire barv glazur je pestra in široka. Opečni strešnik, ki ima glazuro, daje strehi večno obstojnost, saj bo streha vedno takšna, kot je bila vgrajena. Glazura preprečuje možnost nastajanja lišajev in mahu, saj ima minimalno vpojnost.
Kako izbrati pravo opečno kritino?
Nakup opečne kritine nam prvotno narekuje sam naklon ostrešja. Opečene kritine so primerne za pokrivanje od 10. stopinj naprej. Je pa potrebno vedeti, da je za vsak model in nizek naklon predpisana posebna podstreha, ki ji rečemo folija. Vsekakor pa je priporočljivo, da je naklon vsaj 17 stopinj (npr. strešniki Sinfonie, Futura, W6, W4… ). Opečne strešnike izbiramo tudi glede na velikost ostrešja.
Za velike površine so primerni npr. strešnik Rapido, Magnum, J11, Areal, za manjše površine pa npr. strešnik Ratio, Domino, Bobrovec, Stylist, Tradition. Pri odločitvi je pomembna tudi razgibanost same strehe. V kolikor je enokapnica, imamo izbiro skoraj neomejeno. V kolikor pa so na ostrešju frčade in čopi, pa je bolje izbrati nevalovite kritne, saj je pri izdelavi veliko rezanja. Ob vseh teh dejstvih pa je še pomembno, kje objekt stoji, samo področje in seveda arhitekturne zahteve. Za sam končni izgled objekta pa je pomembna tudi barva kritine, saj je pri klasični pritlični gradnji streha že velik del fasade.
Kako si zagotovimo polne garancijske pogoje?
Pri opečni kritini, ki je položena na stanovanjski objekt – uporabno podstrešje, mora biti prezračevanje celotne strehe izvedeno skladno z zahtevami po DIN 4108. V kolikor je prezračevanje urejeno z zračniki 1/1 – poraba 1 kos na 10m2 kritine. Če ima opeka slemenski priključni zračnik, pa mora le ta biti položen v prvo vrsto pod slemenjak neprekinjeno – brez grebenskih trakov. Pri določenih strešnikih imamo možnost zračenja preko posebnih zračenih slemenjakov, v tem primeru se pod slemenjak ne daje grebenski trak. Takšno zračenje je možno pri opečnih strešnikih STYLIST, TEGULA, Z10, D10 in J11. Vsekakor je potrebno vedeti, da v kolikor streha nima narejenega odzračenja zračnega mostu, GARANCIJE NI MOGOČE uveljaviti. Ob pokrivanju – letvanju, se je potrebno držati tehničnih navodil glede pomika levo, desno in vertikalno ter vseh pravil krovske stroke. Vsa dodatna tehnična navodila dobite pri nas.
Prednosti opečne kritine
Opečna kritina uspešno kljubuje vedno bolj zaostrenim vremenskim razmeram. Opečni strešniki se ponašajo z življenjsko dobo do 100 let. Opečna kritina je izdelana iz naravnih elementov (glina, voda, zrak, ogenj). S samo proizvodnjo je ekološko ne obremenjujoča. Glede na vremenska neurja (močan veter) ima opečna kritina veliko prednost, saj je težja. Teža m2 opečene kritine tehta od 44 kg do 70 kg za strešnik Bobrovec. V kolikor se poškoduje posamezen strešnik, ga enostavno zamenjamo. Opečni strešniki so prijazni tako okolju kot zdravju. Nimajo škodljivih delcev, ne onesnažujejo in ne vplivajo na kvaliteto življenja. Glinena strešna kritina, ki pokriva streho, omogoča tudi zbiranje deževnice.
Zakaj imajo strešniki dvojno ali enojno žlebljenje?
Žlebovi ob strani nam zagotavljajo hiter tok vode iz strehe. V kolikor ima opeka enojno odvodnjavanje, je pri posameznih modelih (glej tehnično navodilo proizvajalca) obvezno pokrivanje z zamikom, uporaba strešnika ½ . S tako imenovanim stopničastim pokrivanjem upočasnimo tok vode in preprečimo udor vode na ostrešje. Način pokrivanja z zamikom je odvisen tudi od samega naklona strehe. Večina novejših – sodobnih modelov ima dvojno odvodnjavanje, saj so modne zapovedi – čim bolj ravne linije.
Koliko snegolovov potrebujem na strehi?
Koliko snegolovov je potrebno za posamezno streho je odvisno od več dejavnikov:

  • naklon strehe,
  • površina obdelave opečne kritine (engoba, glazura),
  • dolžina šperovcev,
  • površina strehe,
  • lokacija objekta (povprečne snežne razmere).

Iz teh podatkov je mogoče izračunati porabo snegolovov.
Predlaga se naslednji okvirni preračun:

  • od naklona 17  stopinj do 24 stopinj – 1,6 kos /m2,
  • od 24 do 29- 2,3 kos /m2,
  • od 29 do 37 -3 kos /m2,
  • nad 37 stopinj pa 4,5 kos /m2.

Naši točkovni snegolovi so vroče cinkani – prašno barvani po ral lestvici za vsak model in barvo posebej.
Ali imajo strešniki Creaton in Jacobi – Walther dodatne elemente?
Kritina za streho obeh proizvajalcev ima vse dodatne elemente, tako, da je celotno streho mogoče zaključiti z originalnimi izdelki. Vsekakor je potrebno vgraditi originalne slemnjake, zračnike, krajnike, kape… Vse to je izdelano iz gline. Dobavljivi pa so tudi razni prezračevalni seti, antenski nastavki, solarni prehodi, pohodne stopnice, vse to pa je iz kovine, barvano po ral lestvici za vsako barvo in model strešnika posebej.