Vse pogosteje prihaja do pojava, ki ga pred tem nismo bili vajeni – prihaja do rosenja stekel na zunanji strani. Ljudje, ki zamenjajo stara okna z enojno zasteklitvijo, za nova, moderna in toplotno izolirana okna, se ob tem pojavu čudijo in nekateri celo jezijo, ker mislijo, da je to napaka oken. Temu pa ni tako.

 

Rosenje stekel na zunanji strani

Predvsem v mrzlih, jasnih in vetrovno mirnih zimskih jutrih lahko na zunanji strani oken pride do nastanka kondenza na površini stekel. Pojav je povsem normalen, odvisen od zunanjih klimatskih razmer in neposredno povezan z dobro izolativnostjo ter kakovostjo izolacijskih stekel. Les-alu okna so priljubljena izbira mnogih, saj kombinirajo naravne lastnosti lesa z dolgo življenjsko dobo in odpornostjo aluminija, kar dodatno prispeva k zmanjšanju  rosenja na steklu.

 

Rosenje oziroma kondenzacija se lahko na zunanjih steklenih površinah pojavi, kadar je zunanja plast zasteklitve hladnejša od zunanje temperature zraka. Zrak lahko absorbira samo določeno količino vlage – toplejši ko je zrak, več vlage lahko absorbira. Ko z vlago nasičen zrak pride v stik z mrzlim steklom, se zrak ohladi in del vlage se utekočini na površini stekla – voda se kondenzira na steklu in steklo se zarosi. V krajih, za katere je značilna visoka vlažnost zraka, na primer v krajih blizu vodnih površin, lahko v zgodnjih jutranjih urah pride do tega, da se zrak hitreje segreje kot okensko steklo, zaradi česar se voda kondenzira na zunanji plasti stekla in povzroči zarositev. Ta pojav v bistvu ni nič drugačen od rose, ki se ustvari na travi.

 

Pri izolacijskih steklih, ko je v prostoru topleje kot zunaj, bo zunanje steklo toliko hladnejše, kolikor nižji je koeficient toplotne prevodnosti Ug (manj toplote uhaja). Ta pojav je odvisen od vremenskih razmer in lastnosti izolacijskega stekla in ga ni mogoče popolnoma preprečiti.

 

Ker stara okna niso bila dobro toplotno izolirana se ta pojav na njih ni mogel pojaviti, ker je več toplote prehajalo iz ogrevanega prostora do zunanjega stekla. Vse to pa je posledično pomenilo tudi precej višje stroške ogrevanja. Pri novih oknih pa ta toplota ostane v stanovanju, zato je zunanji sloj stekla hladnejši, kar pa lahko privede do rosenja. Pozitivna plat pa so precej nižji stroški ogrevanja.

 

Rosenje na zunanji strani stekel torej ne pomeni, da ima okno ali zasteklitev napako, ravno obratno, to pomeni, da je okno visokokakovostno in dobro izolirano.

 

Rosenje stekel na notranji strani

Na nastanek kondenzacije na notranjih steklenih površinah vpliva visoka vlažnost prostora in nezadostno kroženje zraka. To se najpogosteje dogaja v prostorih z visoko vlago – kuhinja in kopalnica. Ker so nova okna dobro izolirana, odvečna vlaga ne more samostojno krožiti, zato je potrebno prezračevanje. Povedano po domače – rosenje stekel znotraj pomeni, da premalo zračite. Zračenje je ključno za dobro počutje in vaše zdravje, na dolgi rok pa vam ob nerednem prezračevanju nastane tudi plesen. To ni pomanjkljivost izolacijskega stekla.

 

Rosenje v medstekelnem prostoru

Kondenzacija v medstekelnem prostoru pomeni, da izolacijsko steklo ni več hermetično. To je pomanjkljivost, ki zahteva zamenjavo celotnega stekla in je predmet garancije.